begint bij jezelf!

Onze filosofie

Boostjaar gelooft dat veel jongeren die moeite hebben met het maken van de juiste studiekeuze, geholpen zijn met een periode waarin deze jongeren meer over zichzelf leren. Persoonlijke ontwikkeling staat bij ons centraal. Studiekeuze is een proces dat begint bij jezelf: wanneer je weet wie je bent en wat je kunt, weet je wat je wilt. Met haar Boostprogramma’s neemt Boostjaar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en biedt deze jongeren een programma aan om uiteindelijk met meer zelfvertrouwen een zelfbewuste keuze te maken. 

Onze werkwijze

De beste manier van leren is door te doen, door nieuwe ervaringen ben je in staat vanuit een nieuw perspectief naar een situatie te kijken en ervan te leren. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen zodat je in je leerzone komt. Hiervoor heb je vertrouwen nodig in jezelf en in je omgeving. Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor groei. Onze groepssetting kenmerkt zich door veiligheid en vertrouwen zodat iedereen kan leren en zich ontwikkelen. Ons programma is vormgegeven als een game dat deels offline en deels online wordt gespeeld. Het spelelement in onze programma’s en de opdrachten maken het leren leuk en uitdagend. Jongeren leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces en beslissingen. We gaan op een gelijkwaardige manier met elkaar om en laten de kracht van kwetsbaarheid zien. Bij ons leer je met en van elkaar. Daarnaast is er altijd aandacht voor het individu in de groep zonder dat dit ten koste gaat van de groepsdynamiek en de programmaflow. Tot slot kenmerkt onze manier van werken zich door humor én we  nemen onszelf niet te serieus. Lach om je fouten en realiseer je ‘ik ben goed genoeg’. Zo maken we samen meer plezier, kunnen we meer genieten, brengen we positiviteit, relativeringsvermogen en speelsheid in de groep. Met dit alles creëren we een klimaat om te leren en te groeien. 
Boostjaar voedt jou in je persoonlijke ontwikkeling door concrete kennis, het aanzetten tot zelfreflectie en jou de zelfinzichten toe te laten passen in het dagelijks leven en in een project dat van maatschappelijke waarde is.
Een succesvol en gelukkig leven: talent, passie & focus
Een succesvol en gelukkig leven begint bij jezelf, met het ontdekken waar het leven in de kern voor jou om draait. Als je ontdekt wat je passies en talenten zijn, daar focus op ontwikkelt en daar invulling aan geeft op een manier die bijdraagt aan het welzijn van andere mensen, dán kom je bij de kern van je eigen potentie terecht. De wilskracht en het doorzettingsvermogen die hiervoor nodig zijn worden aangewakkerd. Dit leidt als vanzelf tot een student die begint met veel zelfvertrouwen, energie en een duidelijke focus.

Onze missie

Elke jongere op de juiste plek! Wij zien het als onze missie om elke jongere die twijfelt te helpen om zijn of haar eigen koers te bepalen. 
Onze visie is dat inzicht in wie je bent, wat je kunt en wat je wilt zal leiden tot een intrinsiek gemotiveerde keuze die werkelijk bij jou past. Met onze trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling zorgen we ervoor dat jongeren een zelfbewuste toekomstkeuze maken die past bij hun persoonlijkheid. 
Bij Boostjaar onderzoek je waar je hart sneller van gaat kloppen, ontdek je welke talenten je in huis hebt om hier vorm aan te geven en stel je jezelf vervolgens een doel door uit te zoeken op welke manier dat ook de moeite waard is voor anderen. Daarnaast ontwikkel je doorzettingsvermogen om hier ook echt invulling aan te geven. Zo kun jij met meer zelfkennis en zelfvertrouwen een zelfbewuste keuze maken en met een duidelijke focus een volgende stap in de toekomst zetten!

“Studiekeuze is een proces”

Luister nu ook naar onze podcasts via je favoriete podcast app óf via onze website Studiekeuze, hoe dan? Daar vind je ook opdrachten bij de podcasts en kun je zelf aan de slag!

Over ons

  • Coach

    Hoi! Mijn naam is Karin, en de laatste drie jaar werk ik als coach bij het prachtige tussenjaarprogramma samen met Ellen en onze collega’s. Daarvoor heb ik op veel verschillende plekken gewerkt en diverse studies gedaan, maar ik kan oprecht zeggen dat ik helemaal op mijn plek ben als jongerencoach bij dit programma!

    Elke groep heeft een eigen dynamiek, en elke keer weer word ik overspoeld met liefde en enthousiasme door de prachtige jongeren die hieraan meedoen. Iedere jongere bewandelt zijn of haar eigen pad. Soms ben ik als coach op de achtergrond, observerend wat er gebeurt, soms ben ik juist confronterend. Maar altijd helpend, en met oprechte belangstelling en enorm veel liefde! Naast de individuele gesprekken die ik voer met de jongeren, vind ik het groepsproces heel mooi om te zien. Wanneer je als groep bij elkaar bent, komen heel veel patronen, onzekerheden en kwaliteiten naar boven. Heel vaak gebeurt dit onbewust, maar wanneer je je daar eenmaal bewust van bent, dan ga je zoveel meer ontdekken en groeien. Het allerbelangrijkste is vertrouwen en veiligheid in de groep. Pas dan kun je delen wat er écht toe doet, wat er speelt, en kun je stappen zetten en keuzes maken. Af en toe geef ik je een klein duwtje buiten de comfortzone, terwijl je weet dat ik er sta als je veiligheid en vertrouwen nodig hebt.

    Door het werk van de afgelopen jaren, zie ik dat veel jongeren het lastig vinden om een (studie)keuze te maken. Vaak komt dit omdat er onder het maken van een keuze heel veel andere zaken een rol spelen. Samen ontdekken wat er is, ervaren waar je nu echt blij van wordt, waar je energie van krijgt, en nog veel meer, maakt het makkelijker om een keuze te maken. En dat is precies wat ik iedereen wil laten meemaken. De ervaringen, de band met iedereen en alle inzichten die je krijgt tijdens het programma zijn waardevol voor de rest van je leven en zul je nooit meer vergeten!

    Vroeger, toen ik zelf jong was, wilde ik zeker niet mijn kwetsbare kant laten zien. Maar daarmee liet ik ook mijn mooie kanten niet zien. Nu weet ik dat beide kanten mooi zijn, en dat je pas echt helemaal jezelf kan zijn en een leven kan leiden dat helemaal bij je past wanneer je beide kanten durft te laten zien. En nog steeds ben ik volop mee bezig met leren en ontdekken. Zo ben ik net klaar met de opleiding tot kindertolk, waarbij ik kinderen help door samen met ouders in gesprek te gaan en aan de slag te gaan. En heb ik samen met Pieter, mijn man, en onze drie kinderen een gezinshuis thuis. Een huis voor kinderen die een veilige plek nodig hebben om te groeien, te ontwikkelen, te genieten en te leren.

    Mijn mission statement: ik groei zelf en laat anderen groeien, door in openheid, met liefde en warmte, mijn enthousiasme te voelen, te voeden en over te brengen. Dit gebruik ik bij alle keuzes die ik maak in mijn leven. En hoe meer ik hiernaar leef, hoe meer mooie dingen op mijn pad komen. En dat gun ik iedereen!

    Kijk op op de website van Dubbelkracht en lees wat ik nog meer doe om naast jongeren ook kinderen vertrouwen, veiligheid en liefde geven om zichzelf te zijn en hun hart te volgen.

  • Eigenaar, trainer & coach

    Ik zet mij vol liefde en positieve energie in om te kunnen bijdragen in het leven van anderen. Ik doe dit integer en in vrijheid

    Mijn persoonlijke mission statement schreef ik in 2012. Het geeft mij richting in het leven en in mijn werk. Wanneer je aan een van de trajecten gaat deelnemen, ga je ook aan de slag met je persoonlijke mission statement. Dat gaat jou helpen richting te geven aan je leven!

    Stukje geschiedenis: in 2015 ben ik bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het tussenjaarprogamma Start Academy begonnen. Ik werkte al sinds 2003 bij de HAN, en veel te veel jongeren zag ik met enthousiasme beginnen aan een studie om vervolgens te stoppen en niet te weten wat dan te studeren. In gesprek met jongeren ontdekte ik dat zij met nog te weinig kennis van zichzelf en de wereld veel te vroeg dit soort keuzes moeten maken. De druk op het maken van ‘de juiste studiekeuze’ is in de laatste jaren alleen maar toegenomen: prestatiedruk, druk vanuit de omgeving, eindeloos veel mogelijkheden (1851 studies om uit te kiezen…), financiële druk.

    Een tussenjaar of een periode waarin je de ruimte neemt voor jezelf om te groeien en jezelf te ontwikkelen, te ontdekken welke talenten en kwaliteiten je in huis hebt, en waarin je eens stil staat bij de vraag ‘wat vind ik nou écht belangrijk?’ levert zoveel moois op! Het antwoord zit al in jezelf, het antwoord geeft richting en focus.

    In 2015 ben ik samen met Majlis gestart met een groep enthousiaste jongeren die met ons dit avontuur durfden aan te gaan. Samen met hen hebben we het programma ontwikkeld. En met alle jongeren erna hebben we het programma verder doorontwikkeld. Boostjaar is voor en door jongeren ontstaan! Inmiddels zijn we 8 jaar verder, en hebben ruim 450 jongeren het programma gevolgd. Ik had nooit durven dromen dat het idee dat ik in 2015 had, zó mooi zou uitpakken, en dat het programma zó effectief zou zijn!

    Het trainen, coachen en begeleiden van jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling is het allermooiste werk dat er is, en dat wil ik graag voortzetten. Het Start Academy traject is gedurende 5 jaar gesubsidieerd door de Hogeschool, maar helaas werd deze subsidie stopgezet. Omdat het probleem niet weg is, omdat er nog zoveel jongeren zijn die een mooi programma rondom persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze nodig hebben, én omdat ikzelf onwijs gelukkig word van mijn werk, wilde ik het project dat ik ooit was gestart zelfstandig voortzetten.

    Een sprong in het diepe. Maar ik dacht bij mezelf dat ik me later op mijn 83e zeker zou afvragen ‘wat zou er gebeurt zijn als…’ en toen was de sprong in het diepe vrij eenvoudig. Spijt krijg je vaak van dingen die je niet doet. Dit werk sluit naadloos aan bij mijn mission statement, dan is de keuze maken heel gemakkelijk. En zo ben ik voor mezelf begonnen.

    Kijk ook op de website van The Coaching Company over wat we nog meer doen:

    • een programma voor volwassenen boven de 25 en young professionals die net zijn afgestudeerd. Een nieuwe keuze voor de toekomst maken doe je namelijk ook na je afstuderen en na je 25e nog (zoals ikzelf recent);

    • een train-de-trainer programma, zodat er meer gepassioneerde trainers en coaches komen in het onderwijs en ook daarbuiten om jongeren te begeleiden.

    • Boostcamp op school: een mooi en passend programma gebaseerd op de methodiek die zich in de praktijk al heeft bewezen. Onderdeel van dit traject is dat we alle docenten trainen in de methodiek zodat het programma uiteindelijk zelfstandig bij jouw onderwijsinstelling draait. Interesse in een pilot? Kijk dan ook op The Coaching Company website.

    Studiekeuze, hoe dan? een ander initiatief van mij en een van mijn oud-deelnemers Doortje. Luister de Studiekeuze, hoe dan? website of via je favoriete podcast app naar onze podcasts. Tip: op de website zijn ook bijbehorende opdrachten te vinden.

FAQ’s over het nemen van een tussenjaar & ons programma

  • Een tussenjaar geeft je de rust en de ruimte om echt uit te zoeken wat je wilt doen in de toekomst. Je kunt echt even loskomen van school, van alle goed bedoelde adviezen en zelf de tijd nemen om opnieuw aan de slag te gaan met je studiekeuze. Veel jongeren geeft dit ook veel rust in hun eindexamenjaar. Je kunt je beter focussen op alles wat je nog moet doen voor school, om te slagen voor je eindexamen en je weet dat je na je eindexamen een geweldig tussenjaar tegemoet gaat omdat je een concreet plan hebt.

    Jongeren die ons programma volgen:

    • hebben geen idee wat ze willen gaan doen: 1841 studies, hoe kies je dan?

    • twijfelen over hun studiekeuze: is dit wel de juiste keuze?, past deze studie wel bij mij?, moet ik MBO of HBO doen?, ik heb gefocust op één specifieke studie, maar misschien is er toch een andere studie die beter past?, moet ik naar de universiteit of toch naar het HBO gaan?, ….

    • vinden zichzelf nog te jong om al te gaan studeren

    • hebben een studiekeuze gemaakt maar willen zich graag persoonlijk meer ontwikkelen

    • zijn gestopt met hun studie

    • zijn gestopt met school

    • combineren dit met een vak op de VAVO: stel je wilt toch nog dat ene vak gaan doen dat niet in je pakket zat

    • zijn voor 1 of 2 vakken gezakt en volgen tijdens hun tussenjaar deze vakken op de VAVO

    Zo heeft iedereen zijn eigen motivatie om aan ons programma deel te nemen.

    Leerplicht

    Wanneer je in het bezit bent van een MBO diploma, een HAVO diploma of VWO diploma dan ben je niet meer leerplichtig (je hebt dan een ‘startkwalificatie’). Ook wanneer je 18 jaar of ouder bent, ben je niet langer leerplichtig. Ongeacht of je een diploma op zak hebt of niet.

    Je bent wel leerplichtig wanneer je een VMBO of MAVO diploma hebt behaald en nog geen 18 jaar bent, of wanneer je geen diploma hebt en onder de 18 jaar bent. We hebben meerdere jongeren zonder startkwalificatie en die nog leerplichtig waren, meegedaan aan ons programma. Het traject werd goedgekeurd door de leerplichtambtenaar: de jongere gaat tenslotte aan de slag met zijn/haar toekomstkeuze, en volgt een aantal dagen per week een trainingsprogramma.

  • Bij een tussenjaar denk je misschien vooral aan reizen of vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar er is nog zoveel meer mogelijk, juist ook binnen de grenzen van Nederland.

    Wanneer je een tussenjaar neemt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook nut heeft. Het is zonde om de tijd die je hebt in te vullen met alleen werken en feestjes of gamen. Je tussenjaar zien als een ‘break’ daarmee doe je jezelf echt te kort! Grote kans ook dat je ouders een tussenjaar niet echt toejuichen. Zij hebben vaak het schrikbeeld van lanterfanten, bankhangen en dat je na dit jaar nog steeds niet weet wat je wilt gaan doen. Een verloren jaar. En die kans bestaat wanneer je er niet van tevoren goed over nadenkt. Maak daarom een plan en haal vervolgens het maximale uit jouw tussenjaar. Maak van jouw tussenjaar een boostjaar: een boost voor je zelfkennis, je zelfvertrouwen en je studiekeuze. En daarnaast is er heus genoeg tijd om ook te relaxen.

  • Wanneer je een tussenjaar neemt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook nut heeft. Het is zonde om de tijd die je hebt in te vullen met alleen werken en feestjes of gamen. Je tussenjaar zien als een ‘break’ daarmee doe je jezelf echt te kort! Grote kans ook dat je ouders een tussenjaar niet echt toejuichen. Zij hebben vaak het schrikbeeld van lanterfanten, bankhangen en dat je na dit jaar nog steeds niet weet wat je wilt gaan doen. Een verloren jaar. En die kans bestaat wanneer je er niet van tevoren goed over nadenkt. Maak daarom een plan en haal vervolgens het maximale uit jouw tussenjaar. Maak van jouw tussenjaar een boostjaar: een boost voor je zelfkennis, je zelfvertrouwen en je studiekeuze. En daarnaast is er heus genoeg tijd om ook te relaxen.

  • Studiekeuze is een proces dat begint bij jezelf. Dat doe je niet even op maandagochtend.

    Het lijkt zo ideaal, je doet even een testje en daar komt dan je studiekeuze uitrollen. Helaas werkt dat niet zo. Als deze quick-fix zou bestaan dan zouden niet zoveel jongeren worstelen met hun studiekeuze, dan zou niet 32% van de jongeren stoppen met zijn studie.

    Wanneer je zo’n vragenlijst invult of een studiekeuzegesprek hebt, dan is je uitgangspunt alles wat je al weet over jezelf. En daarmee is het resultaat dan ook niet heel verrassend. Die uitkomst is gebaseerd op wat je al weet, en dat leidde in eerste instantie al niet tot een passende studiekeuze. Wat je mist is de stap ervoor, een stevig fundament om je keuze op te baseren: zelfkennis.

    Jezelf beter leren kennen kost tijd en energie. Wanneer je bereid bent die tijd en energie te investeren dan betaald zich dat dubbel en dwars terug:

    • je vergroot de kans dat je meteen een passende keuze maakt;

    • je doorloopt met meer focus en plezier je studie omdat je weet waar je het voor doet, omdat je iets doet wat écht bij je past, iets wat je interesse heeft en wat recht doet aan de talenten en kwaliteiten die je al in huis had en die je tijdens je studie verder ontwikkelt;

    • je doorloopt je studie sneller: 82% van onze oud-deelnemers behaalt in 4 jaar tijd het HBO Bachelor diploma, het landelijk gemiddelde is 32%.

    Door vooraf te investeren, of ‘te vertragen’ (want zo kan dat misschien voelen), zul je uiteindelijk versnellen.

    En dan hebben we nog niets eens benoemd dat werken aan je persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze ook nog eens ontzettend leuk is. Tenminste, als je een tof programma volgt….

  • Jongeren die deelnemen aan ons programma zijn tussen de 16 en 24 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 17 en 21 jaar.

    Onze deelnemers:

    • nemen een tussenjaar na HAVO, VWO, MBO

    • belanden in een tussenjaar omdat zij zijn gestopt met hun opleiding (jaarlijks stopt 32% van de studenten met zijn/haar studie, dat zijn zo’n 45.000 jongeren

    Er zijn 1851 studies om uit te kiezen, het is dus niet zo gek dat het lastig is om iets te kiezen. Stel je voor dat je in een restaurant gaat eten en de keuze hebt uit 1851 gerechten. Om het makkelijker te maken zijn ze ingedeeld in categorieën (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht > MBO, HBO, WO) maar dan nog heb je superveel opties.

    Volg een programma waarin je begeleidt wordt in je persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze, waarin je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te leren, in een groep.

    Zo maak jij van jouw tussenjaar een nuttig jaar waarin je leert over jezelf, nieuwe vriendschappen sluit én plezier hebt. Zo ontdek je wat je wilt voordat je een studiekeuze maakt.

  • Een keuze maken uit 1851 studies, dat is niet gemakkelijk. Veel studenten ontdekken pas tijdens hun studie dat ze verkeerd hebben gekozen, ruim 32% van de studenten stopt. Daarom verdien jij als jongere meer begeleiding. Door ook aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling kom je tot een meer intrinsieke keuze, een keuze die echt bij je past en je kunt dan ook goed motiveren waarom dit zo is. Dit leidt er toe dat jij:

    • weet hoe jij jouw leven betekenis geeft;

    • met plezier meer uit het leven haalt;

    • zelfbewust de vervolgstap zet;

    • een hogere motivatie hebt om de studie succesvol af te ronden;

    • betere studieresultaten zult halen.

    Sinds 2015 volgden ruim 450 jongeren ons programma met als resultaat:

    Persoonlijke ontwikkeling:

    • meer zelfvertrouwen

    • meer zelfkennis

    • zelfbewust keuzes maken

    • meer pro-actief

    • meer positieve mindset

    • meer plezier

    • veerkrachtiger

    • meer grip op je leven

    • hogere motivatie om te studeren

    • met meer focus en plezier studeren

    Studiekeuze:

    Na deelname:

    • 88% heeft een studiekeuze gemaakt;

    • 2% gaat naar de VAVO en doet vervolgens eindexamen in 1 of meerdere vakken ten behoeve van de nieuwe studie;

    • 4% besluit te gaan werken;

    • 6% kiest om uiteenlopende redenen bewust voor nog een tussenjaar

    Studiesucces

    Afstuderen

    • 82% behaalde het Bachelor diploma in 4 jaar tijd (landelijk gemiddelde: 34%)

    • 18% verwacht in 4,5 jaar af te studeren (12% liep vertraging op vanwege COVID-19)

    Wat verwachten de jongeren die nu studeren?

    • 93% verwacht de studie binnen nominale tijd te behalen;

    • 7% verwacht er iets langer over te doen

    Switchen/stoppen

    • 12% stopt met zijn studie om een andere opleiding te gaan volgen op hetzelfde niveau (landelijk gemiddelde 32,2%)

    Met betrekking tot dit laatste: we hebben deze oud-deelnemers gevraagd hoe zij terugkijken op hun traject. Zij geven unaniem aan dat zij nog altijd heel veel hebben aan wat ze hebben geleerd, en dat dit hen nu juist heeft geholpen om een andere keuze te maken. In veel gevallen hadden jongeren 2 studies voor ogen om uit te kiezen, en hadden zij goede redenen voor beide studies. Soms is er dan maar één manier om te ontdekken wat bij je past, en dat is door het te gaan doen. Na het besluit om te stoppen of switchen hadden zij meteen een plan paraat. Zij hebben immers geleerd om zelfbewust keuzes te maken!

You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.

Start jouw Boostjaar!